سرکه و خواص آن از زبان قرآن واحادیث

KODAK Digital Still Camera

خداونددرسوره نحل آیه ۶۷میفرماید:
وَمِنْ ثَمَرَاتِ النَّخِیلِ وَالْأَعْنَابِ تَتَّخِذُونَ مِنْهُ سَکَرًا وَرِزْقًا حَسَنًا إِنَّ فِی ذَلِکَ لَآیَهً لِقَوْمٍ یَعْقِلُونَ (۶۷) خداونددرمقام منت می فرماید:که شماازثمرات درخت نخل؛ انگور،سکر و روزی نیکوتهیه میکنید…….. غالب مفسرین لفظ«سکراً »رابه معنای خمر«شراب»تفسیر کرده اند،اما برخی ازمفسرین هم میگویند دراینجاخداوند درمقام منت وبرشمردن نعمتها،می فرماید:سکراً،پس شراب نمی تواند یکی ازنعمتها باشد،پس در اینجا منظورمشتقات دیگرخرما وانگورمثل سرکه وشیره خرما می باشد.روایاتی هم ازصحابه وتابعین وارد است که منظوراز”سکراً”دراین سوره سرکه می باشدازجمله ابن عباس،عوفی،شعبی. شیخ المفسرین “ابن جریرطبری “هردوقول را ذکرکرده وقول دوم راترجیح می دهد وازقول شعبی می فرماید:که« سکراً »به زبان حبشی به معنای خَلّ«سرکه » می باشد. عبدالرحمن جلال الدین سیوطی نیزدرکتاب «الاتقان»درفصلی که درباره کلماتیکه درزبان غیرعربی درقرآن آمده توضیح میدهد و ازطریق عوفی ازابن عباس روایتی نقل می کند که ابن عباس می فرمود:سکراً در زبان حبشی یعنی سرکه. همچنین درتفسیر حسینی نیز ازقول عبید همین مطلب رابیان کرده است.پس باتوجه به مطالب فوق :خداوند دراین سوره«نحل»که به سوره نعمت مشهور است درمقام برشمردن نعمتهای الهی: سرکه رانیز یکی ازهدایاونعمتهای الهی به شماره آورده که آن رابه بشرارزانی داشته است. جایگاه سرکه درطب نبوی سرکه درطب نبوی ازجایگاه ویژه ای برخوردار است،وپیامبراکرم صلی الله علیه وسلم،اهمیت زیادی به آن داده است،واحادیث متعددی دررابطه وارد شده است:ازجمله پیامبر درحدیث شریفی می فرمایید: نِعْمَ الْإِدَامُ الْخَلُّ اللَّهُمَّ بَارِکْ فِی الْخَلِّ فَإِنَّهُ کَانَ إِدَامَ الْأَنْبِیَاءِ قَبْلِی وَلَمْ یَفْتَقِرْ بَیْتٌ فِیهِ خَلٌّ(رواه ابن ماجه و بعض الفظ لمسلم) .دراین حدیث شریف چهار تعریف ازسرکه شده است. ۱-بهترین خورش سرکه است (نِعْمَ الْإِدَامُ الْخَلُّ) ازاین حدیث شریف فهمیده می شود که سرکه یک خورش است وباید بامواد وغذاهای دیگر میل شود.امروزه این معجزه ی سخن نبوی بیشتر مشخص شده ،زیرا مصرف سرکه باغذا مضرات آن را می گیرد وازطرف دیگر دراثر بخش بودن غذاموثراست. ۲-: اللَّهُمَّ بَارِکْ فِی الْخَلِّ خدایا درسرکه برکت بینداز . بنابراین سرکه مشمول این دعای برکت نبوی است که خواص وفوائد زیادی دارد چه آنچه شناخته شده یاشناخته نشده باشد. ۳-: فَإِنَّهُ کَانَ إِدَامَ الْأَنْبِیَاءِ قَبْلِی :خورش پیامبران پیشین بوده :که اهمیت وجایگاه ویژه آن رامی رساند. ۴- وَلَمْ یَفْتَقِرْ بَیْتٌ فِیهِ خَلٌّ : ” خانه ای که در آن سرکه باشد از خیر برکت خالی نیست(فقیر نیستند)” این قسمت حدیث ناظر به فوائد وخیرات مادی ومعنوی آن است . سرکه ازطیبات است. آنجاکه خداوند در قرآن کریم می فرماید: یَا أَیُّهَا الرُّسُلُ کُلُوا مِنَ الطَّیِّبَاتِ وَاعْمَلُوا صَالِحًا إِنِّی بِمَا تَعْمَلُونَ عَلِیمٌ ..سوره مومنون آیه ۵۱:یعنی ای پیابران ازطیبات بخوریدوعمل صالح انجام دهید. وپیامبرفرمود:خورش پیامبران گذشته سرکه بوده . پس نتیجه میگیریم سرکه یکی ازطبیات است .وچون انجام عمل صالح نیاز به بدنی سالم دارد پس غذای پاک ازجمله سرکه سلامتی آور است. ازمطالب فوق اهمیت وجایگاه ویژه سرکه درطب اسلامی مشخص می شود. ← سرکه از فراورده‌های انگور ومن ثمرت النخیل والاعنـب تتخذون منه سکرا ورزقا حسنا ان فی ذلک لایة لقوم یعقلون (و از ميوه درختان خرما و انگور باده مستى ‌بخش و خوراكى نيكو براى خود مى گيريد قطعا در اين(ها) براى مردمى كه تعقل میكنند نشانه‌ اى است.) [۱] بنابراین که «سکرا» به معنای سرکه باشد.

سرکه انگور و خواص آنdownload (3)   images

سرکه انگور طبیعی با سرکه های موجود در بازار که اسید استیک با آب هستند فرق دارد که به هیچ عنوان خاصیت سرکه انگور طبیعی را ندارند.
سرکه انگور طبیعی بر اثر تخمیر الکل انگور به وسیله یک نوع قارچ به نام میکودرمااستى به وجود مى ‌آید و ترکیب شده است از اسید استیک و نیز داراى مقدارى اسید مالیک، اسید ستیریک، اسید سوکسینیک و اسید تارتریک که مجموعا در حدود ۲ تا ۳ گرم در لیتر است”
بخور سرکه انگور طبیعی در گوش براى رفع طنین صداى گوش و سنگینى شنوایى و بازکردن گرفتگى ‌ها و تقویت شنوایى مفید است.
بو کردن مداوم سرکه انگور طبیعی یا بخور در موقع جوشاندن آن یا تر کردن دستمال در سرکه گرم و گذاشتن روى پیشانى سردردهاى کهنه و مزمن و سردردى که از غلبه صفرا باشد را درمان مى ‌کند.
ریختن قطره سرکه کهنه در گوش براى تسکین درد گوش مجرّب است، کرم داخل گوش را مى‌ کشد
اگر سرکه انگور طبیعی را به داخل دماغ بمالید و قهوه سائیده را هم را با سرکه مخلوط نموده به پیشانى بمالید و آن را ببندید و نفس‌هاى عمیق بکشید. سردردى که از دم یا بو یا گاز باشد را درمان مى ‌کند.
اگر دستمالى را در سرکه انگور طبیعی گرم فروبرده و روى پیشانى نگه دارید. سردردى که از آفتاب زدگى باشد را درمان مى‌ کند.

مروری بر خواص سرکه در طب سنتی

بهترین سرکه، سرکه انگوری خانگی است. سرکه انگوری مرکب القوی و سرد و خشک است. محرک اشتهاست و اگر مواد غذایی غلیظ مانند گوشت گاو یا کله‌پاچه را با آن بپزند یا همراه آن مصرف کنند موجب هضم بهتر آن می‌شود. سرکه برای افراد کم‌خون مفید نیست.

مزاج سرکه خل))

از انواع میوه‌های شیرین همچون انگور (مویز)، سیب، خرما، عسل، شیره نیشکر و شیره انگور می‌توان سرکه تهیه کرد که دارای دو پایه مزاجی مختلف است. یک پایه مزاجی گرم به دلیل ماده اولیه شیرینی که از آن تهیه شده پدید می‌آید و پایه دیگری سرد است که به دلیل طعم ترش و تیزی آن متفاوت از پایه دیگر به نظر می‌رسد .سرکه‌ای که از انگور تهیه می‌شود مرکب القوی و در دوم سرد و خشک است. البته برخی از حکما خشکی سرکه انگوری را تا درجه سوم ذکر کرده‌اند.
سرکه انجیری، اناری و نارگیلی، دارای طبیعت گرم و خشک هستند.
نکته قابل توجه آن است که در طب وقتی از سرکه بحث می‌شود منظور سرکه انگوری است و سایر اقسام سرکه را با پسوند آن نام می‌برند.

برخی از خواص مهم سرکه

سرکه سریع النفوذ و رساننده قوای ادویه به اعضا است*
سرکه لطیف کننده مواد (ملطف) است. اگر مواد غلیظ مانند گوشت گاو یا کله پاچه را با آن بپزند یا همراه آن بنوشند سبب تلطیف و هضم بهتر آن می‌شود.

بهترین نوع سرکه در طب سنتی سرکه انگور قرمز است که به طور طبیعی و نه صنعتی تهیه شده باشد. مصرف روزانه سرکه برای افراد گرم مزاج در اقلیم‌های گرمسیری مفید است چون تیزی و شدت گرمی صفرا و داغی خون و مواد زائد تجمع یافته در بدن را مخصوصاً در فصول گرم از بین می‌برد.

* سرکه محرک اشتها است.
* سرکه جهت کاهش (قطع) صفرا و تفتیح معده و انسداد عروق گوارش و طحال مفید است.
* خوردن انجیر و مویزی که در سرکه خیسانیده باشند برای درمان طحال مفید است.
* سرکه همچنین در ترکیب نوشیدنی مفید و گوارای سکنجبین نیز مورد استفاده است که مصرف آن برای کبد بسیار مفید است.
* شربت سکنجبین فرونشاننده خلط صفرا، برطرف کننده عطش، پاک کننده معده و سیستم گوارش از بلغم است.
* همچنین سکنجبین خنک کننده و بازکننده انسدادهای کبدی است اما باید در مصرف آن احتیاط کنند.

سرکه و پاکسازی بدن

KODAK Digital Still Camera

سرکه طبیعی

هم اکنون به دلیل شرایط و سطح زندگی خاص، اخلاط غلیظ، تحرک کم، فضولات در بدن انباشته شده و بیماری‌هایی همچون دیابت، نقرس و فشارخون ایجاد می‌شود، به همین دلیل لازم است در هفته همراه غذا چندین بار از آبلیمو و سرکه استفاده شود تا بدن از این طریق پاکسازی شود.

سرکه برای گرم مزاجان و هوای گرم
بهترین نوع سرکه در طب سنتی سرکه انگور قرمز است که به طور طبیعی و نه صنعتی تهیه شده باشد. مصرف روزانه سرکه برای افراد گرم مزاج در اقلیم‌های گرمسیری مفید است چون تیزی و شدت گرمی صفرا و داغی خون و مواد زائد تجمع یافته در بدن را مخصوصاً در فصول گرم از بین می‌برد و در کودکان بی‌اشتها با حرارت بالا و اشخاص گرمازده، باعث باز شدن اشتها شده و به هضم غذاهای سنگین کمک شایانی می‌کند.

فواید بخور و مصرف موضعی سرکه
بخور دادن سر و صورت با بخارات سرکه باعث رقیق شدن ترشحات و باز شدن انسدادهای تشکیل شده در مجاری بینی، گوش و سینوس‌ها شده و منجر به پیشگیری و درمان انواعی از گوش درد، کیپی گوش و بینی، سینوزیت و اختلالات بویایی می‌شود.
علاوه بر این، به شکل موضعی هم می‌توان از مزایای سرکه بهره برد؛ قرار دادن پارچه آغشته به سرکه بر پیشانی به رفع سردردهای ناشی از گرمی کمک می‌کند مخصوصاً اگر همراه با روغن گل باشد.
همچنین دهان‌شویه، مزه‌مزه کردن و غرغره کردن سرکه به‌ویژه اگر با کمی نمک مخلوط شود، باعث استحکام لثه‌ها و منجر به رفع ترشحات و توده‌های سفید رنگ و بدبوی موجود در حفره‌های لوزه‌ها می‌شود.

این افراد نباید سرکه مصرف کنند!

زیاده روی در مصرف سرکه برای موارد زیر زیان آور است:
اعصاب و اعضایی که بافت عصبی فراوان دارند مانند معده و رحم*
افرادی که درد پشت دارند. *
در بعضی افراد باعث بروز زخم‌های گوارش (سحج) در معده و روده‌ها می‌شود. *
بدن را لاغر می‌کند*
نیروی جنسی را ضعیف و حتی قطع می‌کند زیاده روی در مصرف آن برای مبتلایان به سوءمزاج سوداوی، سرفه، افرادی که به ضعف بدن و ضعف اعصاب دچارند، افراد لاغر و مبتلایان به نزله، افراد کم خون، پیران و افراد سبزه رو زیان دارد.
طبع سرد سرکه غالب است و این مایع به دلیل نفوذ زیادی که دارد، به‌راحتی در اعضایی مثل اعصاب مرکزی و ریه نفوذ کرده و مصرف بی رویه آن مخصوصاً توسط افراد با مزاج سرد و مبتلایان به افسردگی، اختلال حافظه، بی‌حسی اندام‌ها، آسم و سرفه‌های مزمن می‌تواند عارضه ایجاد کند و اگر در مصرف آن زیاده روی شود، می‌تواند منجر به ضعف بینایی، نحیف شدن بدن، اختلال در نعوظ و کاهش مایعات جنسی شود.

دهان‌شویه، مزه‌مزه کردن و غرغره کردن سرکه به‌ویژه اگر با کمی نمک مخلوط شود، باعث استحکام لثه‌ها و منجر به رفع ترشحات و توده‌های سفید رنگ و بدبوی موجود در حفره‌های لوزه‌ها می‌شود.

*مصرف سرکه در دوران قاعدگی در مزاج‌های گرم و تر مشکلی ایجاد نمی‌کند چون به تعدیل مزاج و دفع بهتر و بیشتر مواد زائد بدن کمک می‌کند. ولی در مقابل افراد با مزاج سرد و خشک در اثر مصرف سرکه در دوران قاعدگی دچار علائم ناخوشایندی همچون دردهای شدید قاعدگی، اسپاسم عضلات پا و حلق و گلو، غم و اندوه و ضعف شدید بدن به خصوص در فصول پاییز و بیشتر در اقلیم‌های سرد و خشک کوهستانی می‌شوند.
افرادی که دچار بیماری‌های اعصاب و افسردگی هستند نیز نباید از سرکه استفاده کنند*.*یکی از چیزهایی که در طب سنتی برای لاغری ذکر شده، سرکه سیب است. اما باید توجه کرد که برای همه افراد توصیه نمی‌شود. در واقع سرکه سیب طبع سردی دارد و افرادی که چاقی آن‌ها در اثر گرمی است، با سرکه سیب لاغر می‌شوند، البته با ورزش و رژیم غذایی سالم و درست. در افرادی که بلغمی مزاج هستند با مصرف سرکه سیب سردی بر آن‌ها غلبه می‌کند و سوخت و ساز بدن کم می‌شود در نتیجه چاقی در این‌گونه افراد بیشتر می‌شود
مصرف زیاد سرکه باعث ضعف دید، زردی رنگ چهره و بیماری‌های اعصاب می‌شود..*

جهت تهیه این محصول با شماره 09153136885 و09396971851تماس بگیرید.

پاسخ دهید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

شما می‌توانید از این دستورات HTML استفاده کنید: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>